vrijdag 21 maart 2014

Een leven lang optimaal werken

Optimaal werken, zelfs een kind begrijpt het
Op een dag kwam mijn zoon, toen nog een brugklasser, uit school en begon een gesprekje met mij over zijn studiekeuze. “Kijk mam”, zei hij, “Nederland zit in een economische crisis, de werkloosheid is hoog, vooral de werkloosheid onder jongeren en het duurt nog jaren voordat dat verbetert”. Hij noemde een jaartal, absurd ver in de toekomst, waarop hij weer een goede kans zou maken op de arbeidsmarkt. “Dus ik kan maar beter erg lang blijven leren, zodat ik pas klaar ben op het moment dat de arbeidsmarkt me meer kansen biedt”. (Gezien zijn vroegere plannen, arts worden zodat hij een medicijn tegen het AIDS-virus kon uitvinden en rechten studeren zodat hij zichzelf kon verdedigen tegen eventuele schadeclaims, zal het ook wel enige tijd duren voordat hij is uitgestudeerd.)

“Maar’, zo vervolgde hij, “op het moment dat ik begin met werken, moet ik door blijven werken tot mijn 70e levensjaar, misschien wel langer. Daarom is het belangrijk dat ik voor een vak ga leren dat ik ook tot mijn zeventigste kan volhouden en dat ik wel al die jaren leuk blijf vinden!”

Aan de slag met een levenlang optimaal werken
Kijk in één zin de essentie van duurzame inzetbaarheid. Bij Arbo Unie noemen wij dit een leven lang optimaal werken. Optimaal werken gaat er over hoe werkgevers, leidinggevenden en werkenden samen zorg dragen voor gezondheid, goede werkomstandigheden, betrokkenheid en ontwikkeling zodat werkenden zich een leven lang veilig, gezond en productief (en met werkplezier) kunnen inzetten. Arbo Unie helpt organisaties hierbij.

Als arbeidshygiënist ben ik vooral betrokken bij de gezonde arbeidsomstandigheden; de balans tussen de belasting van het werk en de belastbaarheid van de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan de lichamelijke belasting in het werk. Maar ook aan de balans tussen calorieën opname en calorieën verbranden, de balans tussen inspanning en ontspanning, de balans tussen werken en rusten en waken en slapen, de balans tussen werk en privé, etc. Behoeftepeilingen, onderzoeken van leefstijl en fitheid in bijvoorbeeld Preventief Medisch Onderzoek, gezondheidsmanagementadvisering,voorlichting en motiverende, inspirerende en stimulerende lifestyle workshops waarin LOL centraal staat… Teveel om op te noemen. Dat maakt het vak zo boeiend en uitdagend en maakt dat ik mijn werk tot aan mijn pensioen (en daar voorbij) zeker vol ga houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten