vrijdag 21 maart 2014

Een leven lang optimaal werken

Optimaal werken, zelfs een kind begrijpt het
Op een dag kwam mijn zoon, toen nog een brugklasser, uit school en begon een gesprekje met mij over zijn studiekeuze. “Kijk mam”, zei hij, “Nederland zit in een economische crisis, de werkloosheid is hoog, vooral de werkloosheid onder jongeren en het duurt nog jaren voordat dat verbetert”. Hij noemde een jaartal, absurd ver in de toekomst, waarop hij weer een goede kans zou maken op de arbeidsmarkt. “Dus ik kan maar beter erg lang blijven leren, zodat ik pas klaar ben op het moment dat de arbeidsmarkt me meer kansen biedt”. (Gezien zijn vroegere plannen, arts worden zodat hij een medicijn tegen het AIDS-virus kon uitvinden en rechten studeren zodat hij zichzelf kon verdedigen tegen eventuele schadeclaims, zal het ook wel enige tijd duren voordat hij is uitgestudeerd.)

“Maar’, zo vervolgde hij, “op het moment dat ik begin met werken, moet ik door blijven werken tot mijn 70e levensjaar, misschien wel langer. Daarom is het belangrijk dat ik voor een vak ga leren dat ik ook tot mijn zeventigste kan volhouden en dat ik wel al die jaren leuk blijf vinden!”

Aan de slag met een levenlang optimaal werken
Kijk in één zin de essentie van duurzame inzetbaarheid. Bij Arbo Unie noemen wij dit een leven lang optimaal werken. Optimaal werken gaat er over hoe werkgevers, leidinggevenden en werkenden samen zorg dragen voor gezondheid, goede werkomstandigheden, betrokkenheid en ontwikkeling zodat werkenden zich een leven lang veilig, gezond en productief (en met werkplezier) kunnen inzetten. Arbo Unie helpt organisaties hierbij.

Als arbeidshygiënist ben ik vooral betrokken bij de gezonde arbeidsomstandigheden; de balans tussen de belasting van het werk en de belastbaarheid van de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan de lichamelijke belasting in het werk. Maar ook aan de balans tussen calorieën opname en calorieën verbranden, de balans tussen inspanning en ontspanning, de balans tussen werken en rusten en waken en slapen, de balans tussen werk en privé, etc. Behoeftepeilingen, onderzoeken van leefstijl en fitheid in bijvoorbeeld Preventief Medisch Onderzoek, gezondheidsmanagementadvisering,voorlichting en motiverende, inspirerende en stimulerende lifestyle workshops waarin LOL centraal staat… Teveel om op te noemen. Dat maakt het vak zo boeiend en uitdagend en maakt dat ik mijn werk tot aan mijn pensioen (en daar voorbij) zeker vol ga houden.

zondag 19 januari 2014

Yesss.... it's blue monday again!

20 januari 2014. Blue Monday.
De meest depressieve dag van het jaar. Zeggen ze. Onder andere omdat onze goede voornemens voor de zoveelste keer mislukt zijn. Maar dat is geen reden om depressief te zijn. Integendeel! Want elke gefaalde poging brengt je dichter bij het eindresultaat; het moment dat je er wel in slaagt je goede voornemen vol te houden. Mijn collega geeft cursussen stoppen met roken. Met veel succes, maar dat wil niet zeggen dat iedereen na het volgen van die cursus gelijk van de ongezonde gewoonte af is. Zij vertelde dat een roker gemiddeld zeven stoppogingen nodig heeft voordat hij/zij definitief stopt met roken. Dus is het meer bewegen, stoppen met roken, minder alcohol drinken, gezondere voeding of meer ontspanning weer niet gelukt? BRAVO!


Geniet er even van en besef dat je weer een poging dichter bij je einddoel bent. Bereid je voor op die volgende poging. Ga eens rustig nadenken over wat je eigenlijk wilt. Pin je niet vast op een bepaalde datum als magische datum dat alles anders moet worden. Werk het uit.
1.Schrijf je voornemen op
2.Specificeer wat je wanneer, waar en hoe gaat doen
3.Vertel iemand in je naaste omgeving wat je precieze voornemen is

Je hebt nu een implementatie-intentie gemaakt.
Mensen die een vaag voornemen omzetten in een concreet plan (implementatie-intentie) en deze bovendien in hun naaste omgeving bekend maken, eerder geneigd zijn om het voornemen ook daadwerkelijk uit te voeren. Ook wanneer het plan tegenslag te verduren krijgt, zijn mensen met een implementatie-intentie eerder geneigd om een nieuwe poging te wagen.

Een aantal tips kan helpen om je voornemens vol te houden, ook al zit het weleens tegen.

Stel meerdere doelstellingen
Als je jezelf meerdere doelstellingen stelt, zul je er al snel één halen. Dat motiveert enorm!

Vraag steun aan familie en vrienden
De motivatie vasthouden kan soms erg moeilijk zijn. Vraag daarom aan familie en vrienden om te helpen. Zij kunnen je motiveren als je in een dip zit.

Wees trots op jezelf
Kijk eens goed naar hetgeen je reeds hebt bereikt. Wees blij en trots op jezelf met elk resultaat dat je boekt. Zo houd je het leuk voor jezelf. Beloon jezelf eventueel met een klein cadeautje als je een doelstelling hebt gehaald.

Pak de draad weer op
Pak als het een keer fout gaat, gewoon de draad weer op. Kijk naar de resultaten die je tot dusver heeft bereikt. Stel vast waar het even mis ging, wat de reden daarvoor was en ga vol goede moed weer verder. Het is niet terecht om te denken dat alle inspanningen voor niets zijn geweest. In ieder geval weet je wat wel en wat niet bij je past.

Vol goede voornemens
Een van mijn goede voornemens voor 2014 is mijn uithoudingsvermogen en kracht zo te verhogen dat ik trots kan zijn op mijn inzet bij 'insanity'. Mijn tussen doelstellingen zijn:
-Tot 16 februari 2014: De 30 days plank challenge uitvoeren,
-Bij de lessen insanity in januari en februari alle onderdelen die ik (veel) te zwaar vind minimaal 5-10x vol te houden
-Bij de lessen in maart en april dit aantal naar 10-15 te verhogen
-Etc. tot ik de oefeningen gedurende de gehele tijd kan volhouden.

De dertig dagen 'planken' uitdaging

Het is een beginnersoefening, maar hé, iedereen moet ergens beginnen. En over vier weken kunnen we 5 minuten in plankhouding staan.

Doe je mee?
Blijf ook vol goede voornemens. Een volgende keer lukt het wel!