Waar zit hier de nooduitgang?
Beroepsdeformatie?
Ik kijk vaak naar vluchtwegen en nooduitgangen, bijvoorbeeld als onderdeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Ik kom regelmatig tegen dat de nooduitgang op slot zit, naar binnen toe opent, dat de ruimte voor de nooduitgang, o zo handig, als opslag wordt gebruikt. Maar ook buiten mijn werk kijk ik regelmatig waar de nooduitgang zit.
Beroepsdeformatie, noemen ze dat dan.
Hadden maar alle mensen deze afwijking
Volgens onderzoek van Securitas houdt 1 op 3 medewerkers zich niet aan de veiligheidsrichtlijnen op het werk of is hier niet bekend mee. Terwijl het van groot belang is dat medewerkers de veiligheidsinstructies kennen en in geval van nood weten wat ze moeten doen. Een middel om medewerkers te informeren is het ophangen van veiligheidsinstructies, liefst met plattegronden, in het bedrijf. Maar ja, dan moeten de medewerkers ze ook nog lezen.
Een mooi voorbeeld hoe je de instructies in het zicht kunt hangen, kwam ik enige jaren geleden tegen tijdens de rondgang van een RI&E. De instructies waren op ooghoogte (zittend) aan de binnenzijde van de WC-deur gehangen. Zodat iedere medewerker dagelijks de instructies op het gemak kan lezen...
En het werkt.
Navraag tijdens de rondgang van de RI&E leerde dat de medewerkers heel goed op de hoogte waren van de instructies. Hoewel de vrouwen beter dan mannen. Wellicht dat op het herentoilet de instructie een andere plaats voor de instructie gevonden moet worden. Op ooghoogte boven de pot? (Of mischien beter als plassticker in de pot.)
Oefeningen
Het ophangen van instructies is één ding, het zorgen dat medewerkers deze instructies daadwerkelijk kennen een ander. De crux is oefenen: zonder training wordt in geval van een calamiteit de gewone weg naar buiten gevolgd, enzovoorts.
Maar als het toch mis gaat?
Kennen de medewerkers de noodnummers?
Het is belangrijk dat medewerkers in geval van een calamiteit weten wie ze moeten waarschuwen. Dat is een onderdeel van de BHV-organisatie van het bedrijf en staat als het goed is op de instructies en mogelijk zelfs met een sticker op de telefoontoestellen.
Kent de werkgever ook de noodnummers van de medewerkers?
Maar hoe zit dat als er onderweg op kantoor iets gebeurd waardoor iemand naar het ziekenhuis moet of erger? Wordt de werkgever dan gewaarschuwd dat medewerker een ongeval heeft gehad? En, mocht het nodig zijn, heeft de werkgever dan de contactgegevens van de naasten van die werknemer?
Geen leuk onderwerp, maar het kan een groot verschil maken als er snel en zorgvuldig gereageerd moet worden. Mijn advies aan werkgevers is daarom te zorgen dat de actuele contactgegevens van partner, ouders of andere naaste familieleden van de medewerkers voor handen zijn. Er zijn diverse manieren om over deze gegevens kunt beschikken mocht het nodig zijn. Via de naaste collega’s van de betrokken medewerker bijvoorbeeld of door de medewerkers te vragen wie gewaarschuwd moet worden in geval van een ongeval of onwel worden. Aandachtspunt is het actueel houden van de gegevens. Vraag de medewerkers zo nodig wijzigingen door te geven of vraag periodiek of de gegevens nog actueel zijn. Laat personeel dat nieuw in dienst komt de gegevens van hun contactpersonen in geval van nood invullen.
Bij ongeval waarschuwen
Verder adviseer ik een ieder ICE-nummers op te slaan in de mobiele telefoon. Dat voorkomt dat hulpverleners/collega's de hele contactpersonenlijst moeten doorspitten/bellen om het telefoonnummer te vinden van een partner of ouder. ICE is de internationaal erkende afkorting voor In Case of Emergency. Met een ICE nummer in uw contactenlijst kunt u aangeven wie gebeld moet worden in geval van nood
In drie stappen ICE op je mobiel
Bepaal welke persoon (personen) in geval van een ongeval/onwel worden gewaarschuwd moet(en) worden.
Informeer deze persoon/personen dat zij uw contactpersonen zijn mocht u iets overkomen en geef hen de informatie die belangrijk kan zijn voor een eventuele behandeling. Denk aan medicijngebruik, allergieën en contact¬gegevens van uw arts of specialist.
Voeg deze persoon/personen als nieuwe contactpersoon toe in uw mobiel onder de naam ‘ICE’. Gebruik bij meerdere contactpersonen ICE1, ICE2, ICE3, etc., te gebruiken. Of ICE-partner, ICE-vader, ICE-werkgever, ICE-Wim-Lex enz.
(Smartphone-user? Er bestaan ICE-apps, om alle noodnummers, gegevens in op te slaan op de BlackBerry, iPhone of Android.)
Dus, ICE your phone
Het is gemakkelijk te realiseren, het kost niets en zo weten politie, ambulancepersoneel (en eventueel bedrijfshulpverleners, werkgever) meteen wie ze moeten bellen.