woensdag 31 maart 2010

Auto en/of mobiel



4 à 5 keer hogere ongevalskans bij bellen én autorijden
In de afgelopen jaren wijzen onderzoeken steeds weer uit dat mobiel bellen in de auto onveilig is. Bellen tijdens het autorijden verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Wie de mobiele telefoon vasthoudt, vervijfvoudigt die kans. Handsfree bellen is iets veiliger, de kans op een aanrijding is dan 3,8 keer groter. Echter, handsfree bellen geeft een vals gevoel van veiligheid. Immers, de afleiding – het bellen – blijft bestaan.

Bellen tijdens het rijden lijkt op rijden onder invloed
Recent onderzoek door psychologen Jason Watson en David Strayer (universiteit van Utah) liet zien dat bellen tijdens het rijden leidde tot twintig procent langere reactie voordat de rem wordt ingedrukt. De afstand tot de voorgaande auto nam met dertig procent toe omdat de bestuurder niet ‘in de pas’ kunnen blijven met het verkeer. De geheugenfunctie nam af met elf procent en het vermogen om rekensommen te doen met drie procent.

Opnieuw wijzen de onderzoeksresultaten uit dat routinematig handelen (autorijden) bij ‘dual-tasken’, namelijk bellen tijdens het rijden, afneemt en vergelijkbaar is aan het rijgedrag bij rijden onder invloed. De reactietijd bij bellen in de auto, handheld of handsfree, is zelfs langer dan bij het rijden onder invloed.

Bestuurders die een mobiele telefoon gebruiken tijdens het rijden
•Zijn zich minder bewust van de verkeerssituatie om hen heen;
•Zien verkeersborden over het hoofd;
•Blijven niet in de rijbaan en kunnen hun snelheid niet vasthouden;
•Maken zich sneller schuldig aan bumper kleven;
•Reageren langzamer en hebben meer tijd nodig om te remmen;
•Voegen vaker onveilig in
•Hebben meer last van stress en frustraties.



Sommige mensen kunnen wel rijden en bellen tegelijk
Bij sommige personen vonden Watson en Strayer geen invloed van multitasken tijdens het autorijden. Deze groep personen wordt ‘supertaskers’ genoemd. Helaas is de groep supertaskers klein, erg klein. Slechts 2,5 procent van de bevolking heeft kan supertasken. De overige 97,5 procent kan tijdens het rijden dus niet veilig mobiel bellen of SMS-en, zich op maken, eten, boek lezen of wat we ons dan ook afleidt tijdens rijden.

Adviezen voor de 97,5% 'singletaskers'
Vermijdt het aannemen van telefoontjes bij handsfree bellen zoveel mogelijk. Of beter: ze de telefoon uit voor het wegrijden en gebruik de voicemail om de berichten later, op een veilige plaats, te beluisteren. Belt u zelf iemand die aan het rijden blijkt te zijn, zeg dan dat u later terugbelt en hang op.

Gelukkig hoor ik tot de selecte groep supertaskers
Net zoals velen, reken ik me tot de groep supertaskers. Zie mij maar gaan, met m’n oortje in, een eind weg kletsend achter het stuur. Ik ga mooi op met het overige verkeer, let goed op het verkeer om me heen, blijf in mijn baan en hou goed afstand
... Hè potverdrie... Weer eens een afrit gemist…!

maandag 29 maart 2010

Arbobesitas


Arbobesitas is een speciale vorm van infobesitas; alles willen weten als het over Arbo gaat. Er zijn mensen die aan deze 'ziekte' leiden. Voor hen was het symposium van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne puur genieten. Het thema van het 19e NVvA sympsium (24 en 25 maart jl. ) luidde Moderne Tijden voor Arbo en Communicatie. Inspirerend was de lezing van Max Lum, directeur Communicatie bij National Institute for Occupational Safety and Health. Het Niosh maakt gebruik van blogs (http://www.cdc.gov/niosh/blog), Facebook, MySpace, Flickr, Twitter en YouTube. Voor alle arbojunkies en arbobesitas-patiënten ging een wereld open.

In Nederland staat het gebruik van de sociale media en netwerken nog in de kinderschoenen. Maar wedden dat de NVvA conferentie tot een groeispurt zal leiden?